U als ISV

Stel je bent een ISV en brengt al enkele jaren succesvolle software op de markt. Bij het ontwikkelen van de software heb je een ruime keuze aan ontwikkeltools, waardoor je de meest optimale techniek kunt aanwenden afgestemd op de specifieke klantbehoeften die je tegenkomt in de markt. En om je software in de markt te zetten heb je een ruime keuze aan verkoopkanalen, al dan niet afgestemd op de verschillende branches waarop je je als ISV richt. In een vrije markteconomie lijkt me een dergelijke voorstelling van de keten vrij vanzelfsprekend. Toch werd ik als software ontwikkelaar enkele jaren geleden geconfronteerd met een totaal ander gang van zaken bij de introductie van de eerste iPad van Apple.

De eerste Ipad

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben van huis uit een gadget freak en was dus ook de eerste binnen ons bedrijf die in het bezit was van een iPad. Vroeger als kind was ik al gefascineerd door de PADDS die werden gebruikt in de televisieserie Star Trek en droomde ik ervan ooit, in een verre toekomst, zo’n device zelf te bezitten. Je kunt je mijn enthousiasme dus wel voorstellen toen de eerste iPad daadwerkelijk werd aangekondigd tijdens een persconferentie door Apple in 2010. Als vervend Windows aanhanger en PC gebruiker was met name erg geïnteresseerd in de nieuwe mogelijkheden die de iPad met zich mee zou brengen voor ISV’s en softwareontwikkelaars. En juist in de nieuwe mogelijkheden bleef de iPad ver achter bij mijn  verwachtingen.

Het tegen antwoord

Als softwareontwikkelaar had ik plotseling geen vrijheid meer bij het kiezen van mijn ontwikkelomgeving. Bij het indienen van Apps werden sommige stukken broncode afgekeurd door Apple, omdat deze volgens de licentievoorwaarden alleen door Apple zelf gebruikt mochten worden. En bij de distributie van de nieuwe software hadden we als ISV al helemaal geen keuze. Er is maar 1 winkel in Apple land en dat is de App Store. En met de bedrijfsleider van deze winkel valt niet te onderhandelen over het afdracht percentage. Het ontbreken van keuzes voor zowel de softwareontwikkelaar, de ISV, maar ook de klant, zorgden er uiteindelijk voor dat ik persoonlijk geen verdere energie heb gestoken om me te bekwamen in Xcode. Er zat niks anders op dan te wachten op het tegenantwoord van Microsoft op de iPad.

Lees meteen deel 2 van deze blog.

Inschrijven voor nieuwsbrief