Het jaar 2014, waarin we een nieuwe koning hebben gekregen, de Nederlandse grondwet 200 jaar bestaat en zelfs het papieren treinkaartje werd afgeschaft, bracht verandering en zeker ook vernieuwing. In tijden waarin onze samenleving continu blijft veranderen, moeten we af en toe terug naar onszelf om je als persoon af te vragen “Wat hebben we geleerd?” en “Wat waren succesmomenten?” Het belangrijkste is, dat we van de gebeurtenissen van afgelopen jaar lering trekken en daardoor groeien.

Als een jaar bijna afgesloten wordt, worden er vaak lijstjes gemaakt met trends en ontwikkelingen voor het volgende jaar. Dat is altijd erg leuk, maar ik wil dit jaar eerst afsluiten met stil te staan bij het afgelopen jaar. Wat is er allemaal gebeurd en wat betekent dat?

Bezinning

Een punt wat de meesten onder ons vergeten is: bezinning. De dagen vliegen voorbij en we willen steeds maar vooruit, zonder dat we er veel over na willen – of hoeven – denken. Alles gaat in routines, dagelijkse sleur en gewoonten. Werkzaamheden worden succesvol afgerond en privé hebben we allerlei klusjes die na werktijd worden geklaard. Deze zaken hebben er onder andere toe bijgedragen dat mindfullness dit jaar steeds bekender is geworden en een trend voor 2015 heeft ingezet. Het is nu tijd dat we even rustig terugkijken naar de projecten die we het afgelopen jaar allemaal gedaan hebben.

Trots

Als je alles op een rijtje hebt, mogen we ook tevreden en trots zijn op wat we hebben bereikt. Stil te staan bij fouten en ervan leren maakt hier deel vanuit, maar het gaat ook vooral om positiviteit. Wat heeft jouw organisatie uit 2014 gehaald? Is er een grootschalige fusie geweest die succesvol was, een digitaliseringsproject dat goed afgerond is, of een succesvol project in het buitenland gelanceerd? Ben trots! Als klein landje, lopen we voorop met innoveren en daar is digitalisering zeker een voorbeeld van. We vinden het allemaal maar heel gewoon dat we complimenten krijgen en grote stappen maken in het bedrijfsleven. Soms is het goed om stil te staan bij wat je bereikt hebt en gewoon even trots te zijn!

Realisatie

Wat ikzelf altijd erg leuk en waardevol vind om op het laatst van het jaar te doen, is alle grote projecten op te schrijven. Ik zet dan bij elk project wat goed ging en wat iets minder ging. Daarbij focus ik me op wat er een volgende keer anders moet gebeuren, maar ook op hetgeen dat precies moet blijven zoals  het is. Op deze manier krijg je een goed beeld van onze groei en ontwikkeling het afgelopen jaar. Doe dat ook eens voor jezelf! Je staat verstelt wat je in één jaar tijd gedaan hebt!

Als je deze drie stappen hebt doorlopen kunnen we het jaar afsluiten en ons gaat richten op 2015. Heb je nog tips voor anderen? Deel deze met ons en plaats een reactie!

Inschrijven voor nieuwsbrief