Ruud van Pol, Sales Manager bij Archive-IT, begeleid samen met het Business Partner Team de internationale uitrol van de Archive-IT ePapering Solution. Dat is de business opportunity die Archive-IT aanbiedt aan ondernemers in het buitenland om het business model van Archive-IT in hun land te exploiteren. Ruud vertelt over de ervaring en uitdagingen die hij tegenkomt tijdens de reis van internationale samenwerkingen.

Je bent een van de drijvende krachten van het Business Partner Team. Waar heb je ervaring opgedaan?
“In 2000 ging ik bij Archive-IT werken, waar ik inmiddels alweer 14 jaar werkzaam ben. De meeste ervaring heb ik hier intern opgedaan, want ik kreeg de taak om vanaf het begin het Archive-IT concept commercieel uit te rollen hier in Nederland. Geloof me, dat was niet altijd eenvoudig. Het leren van fouten en doorzettingsvermogen speelt hierbij een grote rol. De ervaring die ik heb om dit concept vanaf het begin commercieel in de markt te zetten, komt goed van pas tijdens het begeleiden van business partners. Ik weet als geen ander hoe het is om alles in de praktijk te brengen en je eerste klanten te vinden. Overtuigt van het concept ben ik zeker, ook internationaal gezien.”

Wat is jouw rol in het Business Partner Team?
“Allesomvattend is dat het bieden van ondersteuning. Ik dien als een bron van informatie door vragen te beantwoorden, cases te behandelen, het geven van tips & tricks en het uitleggen hoe je de wensen van klanten vertaalt naar een passende oplossing. Vanzelfsprekend heb ik de wijsheid ook niet in pacht en is het voornamelijk een ontdekkingsreis en het samen leren en uitzoeken hoe de Archive-IT ePapering Solution het best tot z’n recht komt in een bepaald land. Het gaat overigens niet alleen om ondersteuning op afstand. Ik zal de business partners regelmatig opzoeken en meegaan naar afspraken met potentiële klanten.”

Waar haal jij het meeste voldoening uit?
“Het bereiken van gezamenlijk succes is iets waar ik heel veel voldoening uithaal. Ook vind ik het belangrijk het plezier van het vak over te brengen. Het is erg leuk om te zien als dit enthousiasme overgenomen wordt. Uiteindelijk is er niets mooier dan het delen van succes.”

Kom je moeilijkheden of obstakels tegen tijdens het Business Partner traject?
“Ja, taal blijft een obstakel. Ook al beheers je de taal technisch gezien, betekent het niet dat zender en ontvanger op hetzelfde niveau zitten. Dit kan leiden tot miscommunicatie. Het begrijpen en leren hoe om te gaan met verschillende (zakelijke) culturen is erg interessant. Volledig voorbereiden is onmogelijk, want je zult het toch zelf moeten ervaren. Zolang er wederzijds respect is, is dit obstakel mijn inziens te overwinnen. Voor wat betreft de introductie van de Archive-IT ePapering Solution in zijn geheel  kunnen er wel eens moeilijkheden ontstaan. Denk hierbij aan andere wet- en regelgevingen en andere werkmethodes. Het is dan de taak om pragmatische oplossingen te vinden om de Archive-IT ePapering Solution passend te maken. Dit kan soms uitdagend zijn, maar zeker niet onoverkomelijk.Business Partners zullen een stap moeten nemen. Echter, met de tools en handreikingen die wij geven, zijn de eerste stappen al volbracht. Geloof in het concept, blijf enthousiast en leer door het te doen!”

Inschrijven voor nieuwsbrief