Het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem werkte tot sinds kort nog voor een deel met papieren dossiers, maar de poli KNO is tegenwoordig geheel papierloos. Vanaf het moment dat men overging naar het papierloos werken met het Archive-IT concept zijn de gebruikers enthousiast.

Voortraject

Het Slingeland Ziekenhuis maakt gebruik van het ziekenhuis informatie systeem van Chipsoft, Ezis genaamd. Binnen dit informatiesysteem worden EPD’s ingevoerd. Een EPD in de organisatie invoeren staat niet op zichzelf. Daarbij moet gekeken worden wat er moet gebeuren met de reeds bestaande papieren dossiers en met papieren documenten die na invoering van het EPD de organisatie binnenkomen. Het scannen van dossiers was hiervoor een mogelijke optie. “Na de presentatie van medewerkers van Archive-IT is besloten om met Archive-IT in zee te gaan” vertelt mevrouw Beernink, projectleider van dit project. “Omdat de KNO-artsen in het kader van de overstap naar een EPD hun papieren dossiers wilden laten scannen, is besloten om te beginnen met een pilot op de poli KNO.”

Enthousiast

Alle 35.000 KNO dossiers werden gedigitaliseerd. Een deel van die dossiers stond op de poli, een deel in een afgesloten archiefkast op de gang en een deel nog in het kelderarchief. “Nadat we live waren, waren de artsen en secretaresses van de afdeling KNO tevreden over de kwaliteit en snelheid van de software en diensten van Archive-IT”, vertelt Frank Helmer projectmedewerker van dit project. “De secretaresses vertelden ons dat er meer rust is op de afdeling en dat ze dossiers niet meer hoeven zoeken in verschillende archieven.” Nieuwe papieren informatie wordt meteen decentraal door de secretaresses bijgescand met multifunctionals. Daarop werkt de Archive-IT plugin, zodat alle documenten meteen netjes en op de goede plaats in het gedigitaliseerde dossier worden ingevoegd.

Voordelen

“Het dossier is precies zoals het was. Het is een een-op-een kopie”, zegt mevrouw Beernink. “Op dit moment is het verdeeld in twee tabbladen, maar er is nu zelfs de mogelijkheid om met vijf tabbladen te gaan werken”, zegt de secretaresse van KNO arts Van de Ven. Mevrouw Beernink: “Het digitaal werken bevalt de artsen en secretaresses goed. Meer rust op de polikliniek, het dossier is altijd beschikbaar. Dat was voorheen niet zo, dan waren secretaresses veel tijd kwijt met het opzoeken van medische dossiers. Zij zijn het eerste specialisme in dit ziekenhuis dat volledig digitaal werkt.” De heer Van de Ven vertelt dat het niet alleen intern voordelen brengt, maar ook extern. “Als er bijvoorbeeld een huisarts belt kan ik ook meteen in het dossier kijken en hoef ik niet eerst meer te wachten totdat het dossier op mijn bureau ligt. En de hoortesten bijvoorbeeld die worden op papier uitgedraaid en meteen ingescand. De papieren versie geven we mee aan de patiënt die dit kan laten zien in de hoorwinkel.”

Volgende project

“Zodra een volgende polikliniek start met de invoering van een EPD, zullen de zorgadministrateurs waarschijnlijk gevraagd worden om dit project te leiden, om optimaal gebruik te maken van de opgedane ervaringen. Een draaiboek hiervoor is al klaar. KNO is een overzichtelijk specialisme, met een beperkt aantal artsen en secretaresses en daarom een goed uitvoerbaar eerste project.“

Meer referenties
Slingeland ziekenhuis | Archive-IT

Laatste referenties:

Inschrijven voor nieuwsbrief