Gertrud Vogel: “De gedigitaliseerde dossiers zijn gebruiksvriendelijk en overal mobiel toegankelijk. Vooral vanwege het op dezelfde manier kunnen blijven werken en de leesbaarheid van het gedigitaliseerde dossier, is GGD Twente enthousiast over JIM. Met de nieuwste versie van mlCAS hoeven gebruikers nu ook niet meer twee keer in te loggen. Wij zijn erg te spreken over deze samenwerking, waarbij alle partijen zich op elkaar hebben afgestemd.”

Met de keuze voor JIM is de werkwijze van de GGD helemaal up to date. Er zijn nu goede technische mogelijkheden om alle dossiers om te zetten naar virtual files.

Belangrijke voordelen van deze overstap zijn:
• Dossiers zijn altijd overal beschikbaar;
• Minder administratieve handelingen;
• Minder reis- en rijtijd voor de jeugdzorgmedewerkers;
• Dossiers kunnen niet meer zoekraken;
• Voorkomt dubbel registreren (in digitaal dossier én op papier).

Ambitieus regionaal samenwerkingsproject

Gertrud Vogel was bij GGD Twente aangenomen om het landelijk kinddossier in te voeren. Dit werd door Den Haag afgeblazen en jeugdzorginstellingen gingen zelf op zoek naar een geschikt digitaal dossier. Ze licht toe: “In 2007 was er in de regio Twente bestuurlijk al gekozen voor een gezamenlijke aanpak voor een verbeterd kinddossier van 0 tot 19 jaar. Deelnemers waren Carinova, Carint, GGD Regio Twente, Livio en Thuiszorg Noord-West Twente. Ik heb voorgesteld om met de drie op de markt beschikbare softwarepakketten proef te draaien. Drie thuiszorgorganisaties en een GGD deden hieraan mee; samenwerking met de consultatiebureaus stond er aan te komen. Ik heb bestuurlijk laten vastleggen dat zij gezamenlijk een systeem zouden kiezen. Drie groepen gingen de pakketten testen in Hengelo, Ermelo en Almelo. Ik bedacht allerlei processen die in de praktijk voorkomen. Na die proefperiode kon iedereen een oordeel vellen en ontstond er draagvlak onder de gebruikers. In juni 2008 deden we een testconsult en testen we bijvoorbeeld met hoeveel clicks je op een bepaald tabblad uitkwam en of je verdwaalde in het pakket. Unaniem kwam mlCAS er als beste uit” aldus Gertrud Vogel.

Toonbeeld van samenwerking

Met de keuze voor mlCAS maakte GGD Twente direct ook de keuze om de applicatie volledig beheerd af te nemen. Deze dienst wordt volledig verzorgd door NetSourcing. NetSourcing is een partij die gespecialiseerd is in het technisch implementeren en beheren van applicaties in de zorg. Zij hebben naast de Jeugdgezondheidszorg ook ruime ervaring in de Thuiszorg, de verzorging/verpleging en de rest van de zorg zoals de GGZ. Gertrud Vogel: “Medio 2010 bracht NetSourcing ons in contact met Archive-IT. Ik heb altijd gezegd: digitaliseren gaan we niet doen, omdat de fysieke dossiers nu al niet leesbaar zijn. Maar onze schoolartsen werken op locatie met laptop en UMTS kaart, dus de dossiers moesten mobiel toegankelijk zijn. De dossiers zijn 1:1 overgenomen en we waren positief verrast dat ze hartstikke goed leesbaar zijn! Echt geweldig. In het voorjaar van 2011 bezochten we Archive-IT om een gevoel bij het bedrijf te krijgen. Na rapportage aan het bestuur konden we beginnen met de kick-off. Er waren inspanningen nodig om draagvlak te krijgen, omdat één groep gebruikers erg sceptisch was over het digitale dossier. Na een bijeenkomst van de gebruikers en Archive-IT was iedereen enthousiast! En dat is niet meer overgegaan.”

Inschrijven voor nieuwsbrief