Gelukkig kan niemand de toekomst met 100% zekerheid voorspellen. Iedereen heeft wel een mening over de toekomst. Zo heb ik ook een visie over de toekomst voor wat betreft software en data in de cloud.

Data veiligheid

Steeds meer oplossingen  en data staan in de cloud. Privé gebeurt dat al vaak, op zakelijk gebied zal 2013 de grote doorbraak worden. Veiligheid is een hot topic. Vragen als “waar staat mijn data?” en “Is mijn data veilig?” worden veelvuldig gesteld.

Vergelijk de beveiliging eens met je eigen huis. Hoe vaak wordt ingebroken in een huis of bedrijf? Met inbreken bedoel ik; Een inbreker die een raam of deur forceert en zich zo toegang verschaft tot uw huis of bedrijf. Dit gebeurt nog steeds elke dag. Volgens mij maakt niemand zich hier druk om, behalve de eigenaren en omwonenden van het huis. Vaak zijn deze inbraken geen landelijk nieuws, terwijl de privacy geschonden is en belangrijke gevoelige documenten op straat kunnen liggen. Dit in tegenstelling tot een ‘digitale inbraak’. Dit wordt meteen landelijk nieuws. Ook hier spelen privacy en gevoelige documenten een rol. Wat is dan het verschil vraag ik me af? De fysieke beveiliging is gemeengoed geworden. Als dan toch iets gebeurt, wordt dit als ‘pech’ omschreven. Je hebt immers alles gedaan om het te voorkomen. Bij een digitale inbraak betreft het vaak nalatigheid. Dit voelt anders!

Anti-inbraak

Men is nu in de fase dat steeds meer maatregelen worden genomen om een digitale inbraak te voorkomen. Als deze fase voorbij is, dan is het plaatsen van data in de cloud een veel minder groot vraagstuk. De goede fysieke beveiliging die we hebben, zoals sloten, alarminstallatie wordt ook in een ander vorm op de digitale beveiliging doorgevoerd.

Het onderbrengen van de data in de cloud zal een way of life worden, ook op zakelijk gebied. Vragen zoals boven genoemd zullen dan geen een rol meer spelen. Wat niet wil zeggen dat ze niet belangrijk zijn. De volgende generaties zullen niet anders meer kennen, maar de gevaren blijven natuurlijk wel aanwezig. Of moeten we ons hier niet meer druk om maken……? Ik ben natuurlijk ook iemand van de vorige generatie. De toekomst zal het ons leren.

Inschrijven voor nieuwsbrief