
Trends & ontwikkelingen in 2022
2021 is bijna voorbij, tijd om vooruit te kijken wat het komende jaar ons zal brengen. Nieuwe trends en ontwikkelingen...
Vanaf 1 juli 2020 wordt het verplicht voor zorginstellingen om patiënten kosteloos online inzicht te geven in hun eigen medisch dossier. Dit kunnen ze doen via de zogeheten persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). In deze omgeving kunnen patiënten hun gezondheidsgegevens van verschillende zorgleverleners verzamelen en beheren. Daarnaast kunnen patiënten vanaf dan aangeven welke gegevens wel of niet door welke zorgverleners mogen worden ingezien.
Door het gebruik van een PGO is er één centraal punt voor patiëntendata, dat gebruikt kan worden door zowel patiënten als medisch specialisten. Dit neemt veel onnodig werk/tijd en dus frustraties weg. Bij patiënten, die vaak bij elke specialist weer hetzelfde verhaal moeten vertellen of zich onvoldoende betrokken voelen bij hun eigen behandeling of keuzes door een tekort aan informatie. Daarnaast neemt het ook frustraties weg bij medisch specialisten, die erg veel tijd kwijt zijn aan de registratie van het verhaal van de patiënt. Of niet inzichtelijk hebben wat in het verleden wel of niet heeft gewerkt qua medicatie of behandeling.
Er zijn verschillende voordelen van een PGO:
De wettelijke verplichting van PGO’s heeft niet alleen gevolgen voor de patiënt. Het betekent ook dat zorginstellingen ervoor moeten zorgen dat ze hun digitale zaken op orde hebben. Het is dan ook een grote stap vooruit in de digitalisering binnen de gezondheidszorg. Een PGO vraagt namelijk om technische koppelingen die voldoen aan de wetten en normen voor veiligheid, toegankelijk en privacy. Daarnaast moet er een automatische koppeling worden gerealiseerd met de elektronische patiënten/cliëntendossiers. Deze koppelingen worden gemaakt via de ziekenhuis– en/of huisarts–informatiesystemen (ZIS/HIS).
Patiënten kunnen zelf kiezen welke PGO ze willen gebruiken. Echter is het wel belangrijk dat de PGO voldoet aan het MedMij label. Het MedMij label is ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, de Patiëntenfederatie en de zorgverzekeraars in Nederland. Om het MedMij keurmerk te mogen dragen, moet er aan veel verschillende eisen worden voldaan. Zo staat er in het afsprakenstelsel beschreven welke regels er zijn voor data-uitwisseling tussen PGO’s en systemen van zorgverleners. Het is vooral belangrijk dat dit op een uiterst veilige manier verloopt, zodat de privacy van de patiënt te allen tijde gewaarborgd is.
Sommige ZIS/HIS-leveranciers hebben aangegeven dat zij er door de maatregelen rondom de coronacrisis mogelijk niet in slagen om alle onderdelen op tijd online beschikbaar te stellen. Het gaat hierbij met name om de online inzage van correspondentie. Er is daarom besloten dat ZIS/HIS-leveranciers voor dit onderdeel uitstel krijgen tot maximaal 31 december 2020. Uiterlijk die datum moeten patiënten dan ook de relevante correspondentie via de PGO kunnen inzien. De deadline van 1 juli blijft wel gelden voor de basiseisen van de PGO. Lees het hele nieuwsbericht hier.
Heeft u hulp nodig bij het op orde krijgen van uw digitale, medische informatie? Neem contact op met Archive-IT voor een oplossing op maat!
2021 is bijna voorbij, tijd om vooruit te kijken wat het komende jaar ons zal brengen. Nieuwe trends en ontwikkelingen...
Om ons heen zien we het steeds meer gebeuren: de digitalisering van alles wat tot voor kort nog in analoge...
2015 is nog maar net begonnen. Veel goede voornemens zijn wellicht alweer aan de kant geschoven en de normale structuur...