Nederland wordt steeds digitaler. Boeken tijdens lange treinreizen hebben plaats gemaakt voor E-readers en je bankafschrift krijg je tegenwoordig niet meer via de post maar via de app binnen. Ook het zakelijke leven is bezig met deze digitale omslag te maken en ondernemingen proberen steeds vaker met minder papier of zelfs geheel papierloos te werken. Wij nemen jullie mee in enkele (van vele) voordelen van papierloos werken.

Ecologische voordelen

Papier wordt gemaakt van houtpulp, dit is een mengsel van houtsnippers en water. Om deze houtsnippers te verkrijgen moet er aanspraak worden gemaakt op de houtvoorraad van de aarde, ook wel bekend als bomen.

Los van het feit dat papierproductie de verwerking van bomen als gevolg heeft, wordt papier in het zakelijke segment vooral gebruikt om dingen op af te drukken. Bij het afdrukproces komt CO² vrij. Echter, weten veel mensen niet hoeveel CO² er precies vrijkomt: het afdrukken van 500 vellen papier resulteert namelijk in een CO² uitstoot van ongeveer 7,25 kg. Om dat even in perspectief te plaatsen: 7,25 kg CO² staat gelijk aan een computer 27 dagen in ruststand te laten staan, of 42 kilometer te rijden met een auto.

De papierproductie is dus als een mes dat aan twee kanten snijdt: van de ene kant zorgt de papierproductie ervoor dat bomen verdwijnen waardoor er minder CO² kan worden omgezet in zuurstof en van de andere kant wordt het geproduceerde papier toegepast op een manier waarbij er veel CO² wordt uitgestoten.

Echter is Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen niet de enige drijfveer om papierloos te werken. Naast bovenstaande ecologische voordelen, is het op economisch vlak zeker net zo interessant om papier te verbannen uit je organisatie.

Economische voordelen

Het hoofddoel van organisaties blijft natuurlijk altijd winstoptimalisatie. Daar waar kosten bespaard kunnen worden, kan de winst geoptimaliseerd worden. Iets waar papierloos werken naadloos bij aansluit, want er zijn wel degelijk besparingen te realiseren als het papier uit organisaties geëlimineerd wordt:

  • Papierkosten
  • Aanschaf printer
  • Onderhoudskosten printer
  • Inktkosten
  • Opslagkosten papier
  • Afschrijfkosten printer
  • Vernietigingskosten
  • Kosten printruimte (kan op een meer waardevolle manier worden ingezet.)

Al deze kosten dragen dan ook bij aan de gemiddelde kostprijs van €0,10 per afgedrukt blad. Dit lijkt niet veel totdat je rekening houdt met het feit dat hetzelfde blad in een digitale vorm €0,05 kost. Oftewel een besparing van 50%.

Enkele jaren geleden voordat het papierloos werken als een goed alternatief werd gezien en kantoormedewerkers geheel van papier afhankelijk waren verbruikte gemiddelde kantoormedewerker 10.000 vellen papier per jaar, de switch naar papierloos kan dus zeer lucratief zijn.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de efficiency voordelen die papierloos werken tot gevolg heeft. De tijdsbesparing die digitaal werken alleen al oplevert, is al reden genoeg om eens kritisch naar je informatiehuishouding te kijken.

Ook overtuigd om papierloos te gaan werken? Neem dan contact met ons op.

Inschrijven voor nieuwsbrief