Op de derde donderdag van april vieren we in Nederland Nationale Secretaressedag. Dit is een dag waarop we stil staan bij het belangrijke werk dat secretaresses en andere ondersteunende professionals dagelijks verrichten. Het is een kans om waardering te tonen voor de toewijding, professionaliteit en betrokkenheid van deze belangrijke medewerkers. 

Waar komt deze dag eigenlijk vandaan? In 1989 werd in de Verenigde Staten de eerste Secretaressedag georganiseerd. Het idee achter deze dag was om stil te staan bij de belangrijke rol die secretaresses spelen binnen organisaties en bedrijven. Al snel verspreidde deze dag zich over de hele wereld en ook in Nederland wordt Secretaressedag sinds 1991 gevierd. 

Vandaag de dag is Secretaressedag niet alleen meer bedoeld voor secretaresses, maar voor alle ondersteunende professionals binnen een organisatie. Denk hierbij aan administratieve medewerkers, receptionisten, personal assistants en officemanagers.  

Toegang tot gevoelige informatie 

Een secretaresse of ondersteunende professional heeft vaak toegang tot gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens, financiële gegevens of bedrijfsgeheimen. Het is daarom belangrijk om vertrouwelijkheid en discretie hoog in het vaandel te houden en op een veilige en verantwoorde manier om te gaan met deze informatie. 

Ten eerste is het belangrijk om alleen toegang te geven tot gevoelige informatie aan personen die hier daadwerkelijk toestemming voor hebben en die een legitieme reden hebben om deze informatie te zien. Het is verstandig om bijvoorbeeld wachtwoorden te gebruiken of toegang te verlenen op basis van autorisatie. Wat hierbij belangrijk is, is om vertrouwelijkheid en discretie hoog in het vaandel te houden en alleen gevoelige informatie te delen met personen die hier daadwerkelijk ook toestemming voor hebben en die een legitieme reden hebben om deze informatie te zien. Het is van belang om hier duidelijke afspraken over te maken en deze afspraken ook te communiceren naar alle betrokken partijen. 

Ten tweede is het van belang om gevoelige informatie op een veilige en verantwoorde manier op te slaan en te verwerken. Dit kan bijvoorbeeld door gebruik te maken van beveiligde systemen en programma's en door het gebruik van encryptie en andere beveiligingsmaatregelen. 

 

Tot slot is het van belang om te weten wat de wet- en regelgeving is over gevoelige informatie en hieraan te voldoen. Denk hierbij aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), waarbij bedrijven en organisaties verplicht zijn om persoonsgegevens op een veilige en verantwoorde manier te verwerken en op te slaan. 

 

Kortom, als secretaresse of ondersteunende professional is het van groot belang om vertrouwelijkheid en discretie hoog in het vaandel te houden en op een veilige en verantwoorde manier om te gaan met gevoelige informatie. Door hier op een zorgvuldige manier mee om te gaan, dragen ze bij aan een veilige en succesvolle organisatie en verdienen daarom zeker waardering. 

Waardering tonen 

Hoe kunt u deze waardering tonen? Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Een bos bloemen, een cadeaubon of een persoonlijk bedankje kunnen al veel betekenen voor een ondersteunende professional. Ook het organiseren van een speciale lunch of borrel kan een leuke manier zijn om de dag te vieren. 

Nationale Secretaressedag is een belangrijke dag om stil te staan bij de bijdrage van ondersteunende professionals aan een organisatie. Het is een kans om waardering te tonen en te laten zien hoe belangrijk hun werk is. Maar deze waardering hoeft niet beperkt te blijven tot één dag per jaar. Door het hele jaar door stil te staan bij hun werk, kunnen we bijdragen aan een positieve werksfeer en een succesvolle organisatie. 

Benieuwd hoe Archive-IT omgaat met uw gevoelige informatie? Neem dan contact met ons op. 

Inschrijven voor nieuwsbrief