2021 is bijna voorbij, tijd om vooruit te kijken wat het komende jaar ons zal brengen. Nieuwe trends en ontwikkelingen staan gelijk aan nieuwe mogelijkheden en kansen. Welke trends & ontwikkelingen zijn het noemen waard als we kijken naar (digitale) archivering voor het komende jaar?

Cyber security

In 2021 was er een grote toename van het aantal cyberaanvallen op bedrijven in Nederland. Een stijging van wel 86% ten opzichte van vorig jaar. Door de coronacrisis en de hierdoor groeiende afhankelijkheid van mobiele apparaten werken meer mensen op andere locaties en is data kwetsbaarder. Cybercriminelen passen zich snel aan en cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. De verwachting is dat deze ontwikkeling in 2022 nog grotere vormen zal gaan aannemen. Om dit tegen te gaan willen overheden, ook buiten Nederland, steeds meer regels gaan invoeren. Bedrijven worden dan boetes opgelegd wanneer ze gaan onderhandelen met cybercriminelen of hackers. Het doel is dat het belangrijkste motief wegvalt voor cybercriminelen, namelijk geld. De beveiliging van (digitale) data wordt dus belangrijker dan ooit. Ga met bedrijven in zee die de informatiebeveiliging goed op orde hebben en in het bezit zijn van de juiste certificeringen.

Hybride werken

In het begin van de coronapandemie werkten veel mensen voor het eerst thuis wat zorgde voor weinig bezetting op kantoren. Door de pandemie waren bedrijven verplicht om snel te veranderen waardoor het thuiswerken in het begin voor velen niet soepel verliep. Naarmate de coronacrisis langer duurde, gingen mensen langzamerhand weer naar kantoor. Nu, inmiddels een lange tijd na de start van de pandemie, zijn we erachter gekomen dat thuiswerken ook vele voordelen met zich meebrengt. Zo is het hybride systeem ontstaan en zal dat ook niet meer verdwijnen uit de zakelijke maatschappij. Door een deel thuis en een deel op kantoor te werken ontstaat het beste van beide werelden. De verwachting is dat in 2022 40% van de mensen hybride werkt. Ook omdat bedrijven geld besparen met een hybride systeem zal hier meer op ingespeeld worden. Nu het van een tijdelijk naar een blijvend karakter transformeert, gaan bedrijven meer investeren om hybride werken mogelijk te maken. Alle informatie moet hiervoor op juiste plek, met de juiste autorisaties, voorhanden zijn.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) gebaseerde innovaties helpen momenteel een groot deel van de mensen. Een trend die jaren geleden zijn intrede deed. Toch is hier nog veel mogelijk op maatschappelijk vlak en zal de ontwikkeling rondom dit onderwerp in 2022 weer een grote vlucht nemen. Kortgezegd focust Artificial Intelligence zich op de ontwikkeling van (menselijke) intelligentie bij niet levende creaties. Het doel is dat deze creaties zo goed mogelijk zelf kunnen nadenken, redeneren, handelen en zelfs leren. AI heeft de potentie om maatschappelijke problemen in de toekomst (deels) op te lossen. Momenteel helpt AI onder andere met de ontwikkeling van medicijnen, het analyseren van data en het optimaliseren van het gebruik van duurzame energie. In 2022 wordt AI steeds relevanter en helpt het de maatschappij met problemen die zonder deze technologie nooit opgelost zouden worden. Er zal ook een verschuiving gaan plaatsvinden in de bedrijfsgrootte. Waar AI tot nu toe veelal werd ingezet bij grote organisaties, zal het in midden- en kleinbedrijven ook een steeds prominentere rol gaan spelen.

Archive-IT volgt de trends en ontwikkelingen nauw om deze vervolgens toe te passen in onze oplossingen en bedrijfsprocessen waar mogelijk. Wij vinden het belangrijk om te innoveren, om andere organisaties zo goed mogelijk te helpen bij hun (digitale) archiveringsuitdagingen. Benieuwd naar onze toekomstvisie? Schrijf u hieronder in voor onze nieuwsbrief waar alle ontwikkelingen met u gedeeld zullen worden!

Inschrijven voor nieuwsbrief