Voordat we digitaal gingen werken, verwerkten wij dagelijks 1.500 inkomende en uitgaande patiëntendossiers in het archief. We hadden enige moeite om de dossiers te lokaliseren, omdat verplaatsingen van patiëntendossiers soms niet werden geregistreerd”, zegt Mamadou Bodian, archiefverantwoordelijke van de Confluence-ziekenhuizen (CHI Créteil en CHI Villeneuve Saint-Georges).

Papierloos ziekenhuis 

Door het grote volume en de hoge mate van privacygevoeligheid van de patiëntendossiers, heeft het CHI van Créteil besloten om een digitale transitie te starten. Het doel is de realisering van een papierloos ziekenhuis door het digitaliseren en ontsluiten van de papieren patiëntendossiers. De vestiging koos voor Archive-IT om het project te leiden. Archive-IT heeft ons over de streep getrokken door de Virtual Archive, een tool waarmee dossiers traceerbaar en digitaal beschikbaar zijn. In combinatie met de gebruiksvriendelijke viewer, de Virtual File, voldoet dit helemaal aan de verwachtingen van het medisch personeel over digitale dossiers”, zegt Valentin Simon, directeur Inkoop & Logistiek van de Confluenceziekenhuizen. De eerste fase bestond uit het digitaliseren van de reeds bestaande patiëntendossiers. Snel gevolgd door het aanmaken van digitale dossiers voor alle nieuwe patiënten die vanaf dat moment werden opgenomen. 

“Het project is tot een goed einde gebracht door uiteindelijk ook de gedigitaliseerde patiëntendossiers te koppelen aan ons EPD. Dit was een belangrijke stap, zodat alle gegevens centraal benaderd kunnen worden. Door dit succesvolle project, hebben we besloten om hetzelfde project in het ziekenhuis van Villeneuve Saint Georges uit te voeren”, zegt Abder El Assali, Directeur Informatiesystemen van de beide ziekenhuizen. 

Inzicht in de digitale gezondheidsuitdaging 

“Naast het digitaliseren van de papieren dossiers, hebben we onze aandacht gericht op de mogelijkheden van de digitale tool”, zegt Abder El Assali“We gebruiken momenteel de functionaliteit om te zoeken op trefwoorden in alle documenten. Dit is een echte aanwinst voor een universitair ziekenhuis zoals de onze, om op een efficiënte manier onderzoek te doen”, legt Valentin Simon uit. 

Het CHI van Créteil werkt ook aan het begrip mobiliteit in de patiëntenzorg. Binnenkort zal een test worden gestart met betrekking tot het gebruik van tablets, zodat artsen makkelijker toegang krijgen tot patiëntendossiers. Bijna alle afdelingen maken nu gebruik van digitale dossiers. Voor de laatste twee afdelingen, verloskunde en oogheelkunde, verwachten we deze mijlpaal snel te kunnen bereiken. Dan is het gehele ziekenhuis papierloos. We gaan nu samen werken aan het digitaliseringsproject van CHI Villeneuve Saint Georges. Na de afronding van dat project zijn onze twee ziekenhuizen operationeel met het EPD”, besluit Mamadou Bodian. 

Inschrijven voor nieuwsbrief