De Gemeente Roermond heeft het archief van Joep Nicolas gearchiveerd in de geconditioneerde archiefruimte van Archive-IT. Joep Nicolas is vooral bekend geworden door de vervaardiging van glas-in-loodramen voor kerken, gemeentehuizen, ziekenhuizen en bedrijven. Er zijn twee archieven bewaard gebleven: het bedrijfsarchief van het door Max Weiss overgenomen en voortgezette atelier, geschonken aan het Gemeentearchief te Roermond. Het tweede archief van Joep Nicolas bevindt zich in het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg te Maastricht en is onlangs naar Archive-IT overgebracht. In dit omvangrijke archief zijn zogenoemde cartons aanwezig, dit zijn werktekeningen van de glas-in-lood ramen op ware grootte. De cartons worden gebruikt bij een expositie, reparatie aan een glas-in-lood raam of onderzoek.

Geconditioneerde opslag

2019 is het jaar van het glas, dat betekent dat er in Roermond veel aandacht wordt geschonken aan glas. Joep Nicolas en Max Weiss waren de grootste glaskunstenaars van Nederland. Hans van de Mortel, Gemeentearchivaris van Gemeente Roermond vertelt: “Er is grote belangstelling voor de unieke collectie en daarom moeten we er erg zuinig op zijn.“ Het archief in Maastricht wordt terug gegeven aan Gemeente Roermond, maar vanwege ruimtegebrek heeft Gemeente Roermond ervoor gekozen om de cartons extern op te slaan. De cartons zijn erg gevoelig voor beschadigingen, daarom is gekozen voor geconditioneerde opslag.

Wist u dat de geconditioneerde archiefruimte van Archive-IT voldoet aan alle strenge eisen die de Archiefwet stelt?

Archive-IT biedt unieke waarde

Hans was al bekend met Archive-IT en is erg te spreken over de toegevoegde waarde die Archive-IT biedt: “de constante temperatuur, de blusgasinstallatie, de luchtvochtigheid en de beveiliging is helemaal top. Omdat de cartons afwijkende afmetingen hebben, was het moeilijk om deze in ons eigen archief op te slaan. Dat zou betekenen dat we het gehele archief moesten verbouwen. Archive-IT heeft hier een gat opgevuld en meegedacht over een oplossing. Bij Archive-IT hebben ze de stellingen verbouwd om de cartons te archiveren. Zo hoeven wij niets te verbouwen, dat scheelt ons weer heel veel geld!”

Prettige communicatie

“Ik heb veel contact gehad met Archive-IT, face-to-face, maar ook telefonisch. We zijn samen naar Maastricht geweest om de collectie te bekijken en om de mogelijkheden door te nemen voor het transport. Ik doe niet zo graag zaken met iemand die ik niet ken. Ik vind het prettig om samen om de tafel te zitten met een kopje koffie en alles door te nemen. Juist die contacten zijn echte pluspunten. Als er iets was kon ik meteen naar Archive-IT bellen, of Archive-IT belde mij meteen op. De communicatie verliep erg prettig, snel en duidelijk. Als je dat combineert met de faciliteiten die goed op orde zijn en je komt overeen met de prijs, dan ben je er eigenlijk.”

Bedankt Gemeente Roermond dat Archive-IT dit unieke stukje geschiedenis mag archiveren in Reuver!

Inschrijven voor nieuwsbrief