In de afgelopen jaren is het gebruik van de Cloud enorm gestegen. Het wordt gebruikt door zowel ondernemingen als individuen. Ondanks de groei en de kansen die werken in de cloud bieden, zijn er altijd bezwaren tegen geweest en redenen voor ondernemingen om hier geen gebruik van te maken. En dan te bedenken dat we vaak in ons privéleven veelvuldig gebruikmaken van clouddiensten. Denk maar eens aan je e-mail en internetbankieren. Maar zakelijk gezien lijkt het soms een hogere drempel. Zijn deze bezwaren tegen de Cloud terecht? Wij leggen het uit!

De Cloud

Cloud computing kenmerkt zich door efficiëntie, maximale beschikbaarheid, minimaal beheer en mobiliteit. Tegenwoordig zien we veel trends verschijnen als flexwerken en papierloze ondernemingen. Het gebruik van de Cloud sluit goed aan op deze trends doordat de documenten die gebruikt worden door de medewerkers op alle locaties beschikbaar zijn. De verhoogde efficiëntie is te verklaren door de centrale locatie van alle documenten, er hoeft niet meer gezocht te worden naar specifieke documenten. Ook is de schaalbaarheid een voordeel voor ondernemingen. Er is nooit meer te weinig opslagruimte of gebrek aan rekenkracht. Door het gebruik van de Cloud kunnen er altijd extra servers ingeschakeld worden om aan de vraag te voldoen. Denk ook eens aan het voordeel van het beheer. Updates en upgrades worden op afstand uitgevoerd. De eigen ICT-afdeling heeft er geen omkijken meer naar. Simpelweg inloggen via een webbrowser, waar én wanneer je ook wilt werken. Hoewel de Cloud meer en meer terrein wint en ook Archive-IT merkt dat de bezwaren onder ondernemingen steeds minder worden, bestaan die bezwaren tegen de Cloud nog altijd. Waarom? De twee voornaamste redenen zijn de veiligheid en de kosten.

Veiligheid

Er zijn ondernemingen die twijfelen om de stap naar de Cloud te zetten als we het hebben over zeer privacygevoelige en bedrijfskritische informatie. Een groot bezwaar tegen de Cloud is de veiligheid omdat je de controle tot de toegang van vertrouwelijke documenten en gegevens overgeeft aan een externe partij. Dit is een gevoel. Angst om de controle uit handen te geven. Het is niet meer tastbaar. Toch is deze angst vaak onterecht. MITS je de juiste leverancier kiest. Kijk daarom goed bij het kiezen van een leverancier naar de maatregelen die er genomen worden om de applicatie te beveiligen. Check de certificeringen die ze hebben. Denk hierbij aan ISO 27001 voor informatiebeveiliging. Maar schakel ook eens met de Functionaris Gegevensbescherming die de leverancier heeft aangesteld. Daarnaast is het bij belangrijke informatie ook geen overbodige stap om de leverancier te auditeren en daadwerkelijk te ervaren hoe er met uw privacygevoelige gegevens wordt omgegaan.

De kosten

Naast de veiligheid maken ondernemers zich ook zorgen over de kosten. Dit is echter een groot voordeel van de Cloud. De servers en software kunnen de deur uit. De kosten worden alleen nog maar afhankelijk van het gebruik. IT-personeel en -kennis kan uitgedund worden en ten slotte voldoen goedkope, simpele pc’s en laptops als toegangspoort tot de applicaties. In een studie van de universiteit Berkeley, wordt beweerd dat clouddiensten vijf keer goedkoper zouden zijn dan reguliere varianten.

Al met al, concluderen wij dat het werken in de Cloud zeker de moeite waard is en dat de bezwaren die er bestaan onterecht zijn. Toch is het belangrijk om zorgvuldig te zijn en niet zomaar alle Clouddiensten te vertrouwen. Meten is weten, en dat geldt ook voor het kiezen van een Clouddienst. Meer weten over het werken in de Cloud? Archive-IT helpt u graag verder!

Inschrijven voor nieuwsbrief