Boeken

Het digitaliseren van boeken wordt steeds populairder. Een belangrijke reden daarvoor is de toegankelijkheid en het behoud van de boeken. De gedigitaliseerde boeken kunt u online ter beschikking stellen voor een groter publiek. Het behouden van papieren boeken brengt verschillende risico’s mee. U bent onder andere kwetsbaarder voor diefstal en/of waterschade.

Hoe werkt een boekscanner?

Om boeken te digitaliseren wordt gebruikt gemaakt van moderne scanapparatuur, waarmee alle soorten boeken gedigitaliseerd kunnen worden. Het grote verschil met een standaard digitaliseringsproces is dat het boek vrijwel in alle gevallen intact moet blijven en hierdoor niet door een standaard scanner past. De pagina's zouden dan immers losgesneden moeten worden van de kaft. De boekscanner heeft een camera en digitaliseert iedere bladzijde één voor één. Het boek ligt als het ware op een glasplaat, waarbij er telkens een kwalitatieve foto van de opengeslagen bladzijde wordt gemaakt. Om dit te realiseren, dient een medewerkers handmatig de pagina's om te slaan. Mede hierdoor is het een specialistisch en arbeidsintensief proces. Maar het is dé manier om de historie van boeken veilig te stellen en toegankelijk te maken voor een groter publiek. 

Voordelen digitaal boek

  • Altijd en overal toegankelijk: de inhoud van de gescande boeken kan te allen tijde worden geraadpleegd, zelfs door meerdere mensen tegelijk. Dit sluit tevens aan bij de moderne manier van werken. 
  • Verhoging van arbeidsproductiviteit: door boeken te digitaliseren worden de aantal handmatige handelingen verminderd om de juiste informatie te zoeken. Zoeken naar een specifiek woord in een tekstbestand wordt makkelijker door middel van OCR (Optical Character Recognition).
  • Kwaliteit- en risicovermindering: terwijl de kwaliteit van papieren boeken naar verloop van tijd steeds verder terugloopt, blijft de kwaliteit van het digitale boek constant. Het risico op diefstal, brand- en/of waterschade wordt flink verminderd. Sla de digitale boeken daarnaast op in de cloud en zorg voor een back-up. 

Kosten digitaliseren boeken

Ieder project vraagt om een op maat gemaakte offerte. Ieder boek is namelijk anders qua formaat, kwaliteit en aantal pagina's. Wilt u uw boeken digitaliseren of heeft u meer informatie nodig? Neem vrijblijvend contact op met één van onze gespecialiseerde medewerkers! 

Naast het digitaliseren van boeken bieden wij ook andere specialistische digitaliseringsprocessen aan. Denk hierbij aan grootformaat scannen: het digitaliseren van grootformaat tekeningen. 

Meer informatie aanvragen