Vandaag, 16 maart, is het officieel ‘De Dag van de Thuiswerker’. Wie had één jaar geleden gedacht dat we nu nog massaal zouden thuiswerken en Corona ons nog steeds in de greep houdt? Het is een uitdaging voor iedereen en dus ook voor ons. Bij Archive-IT vinden we het belangrijk om hier extra aandacht aan te geven. Onze consultant, Vincent Huizinga, vertelt over zijn ervaringen met het thuiswerken en hoe zijn werksituatie veranderd is.

Wat is vorig jaar voor jou veranderd door het thuiswerken?

“Toen de eerste lockdown werd aangekondigd en het advies er kwam om zoveel mogelijk thuis te werken, betekende dit natuurlijk ook voor Archive-IT dat we moesten veranderen. Eigenlijk werd er per afdeling/functiegroep bekeken hoe dit het beste aangepakt kon worden. Voor mij als consultant betekende dit dat er altijd één persoon van de afdeling aanwezig moet zijn op kantoor. Dit is belangrijk voor eventuele technische support. Dat houdt in dat ik de helft van mijn werkweek vanuit huis werk en de andere helft op kantoor.”

En wat zijn je ervaringen tot nu toe?

“Laat ik vooropstellen dat het zeker even wennen was. In het begin was het zoeken om een goede focus te krijgen. Dat heb ik gerealiseerd door met een strakke planning te werken. Wat ik toch wel snel door had, was dat ik thuis heel effectief kan werken. Het scheelt enorm in tijd en afleiding dat er geen mensen om je heen zijn die je ‘storen'. Maar daar heb je ook direct de keerzijde te pakken. Het menselijk contact mis ik op thuiswerkdagen enorm. Het feit om collega’s via een scherm te spreken en niet face-to-face in een meeting, dat is toch wel een beperking van het thuiswerken. Doordat ik toch nog af en toe op kantoor ben, moet ik zeggen dat deze afwisseling juist heel goed bevalt.”

Hoe begin jij de dag als je thuiswerkt?

“Eigenlijk start mijn thuiswerkdag exact hetzelfde als mijn kantoordag. Als eerste ga ik kijken of er nieuwe ‘tickets’ zijn die klanten hebben aangemaakt. Vervolgens check ik mijn mail en werk ik deze bij. Daarna ga ik verder met mijn overige taken voor die dag. Mijn dag valt niet volledig te plannen vooraf, want ik ondersteun klanten als ze vragen hebben over de software en dat is vooraf niet in te schatten. Ook help ik collega's bij computer- en systeemproblemen. Ik hoef me in ieder geval niet te vervelen!”

Denk je dat thuiswerken zal wel blijven wanneer de coronacrisis voorbij is?

“Over het algemeen zal het thuiswerken wel blijven vermoed ik. Dat is de nieuwe norm en ik denk dat veel bedrijven en medewerkers juist de voordelen van het thuiswerken hebben ervaren. De arbeidsproductiviteit wordt in veel gevallen verhoogd. Evenals het efficiënter vergaderen. Ik denk dat je via een online meeting sneller to-the-point komt. Als ik puur naar mezelf kijk, vind ik het heel fijn als we straks weer volledig naar kantoor mogen komen om te werken. Bij volledig thuiswerken zou ik de kantoorsfeer toch wel erg missen. Af en toe een thuiswerkdag is wat mij betreft geen probleem. Ik ben benieuwd hoe het over een jaar ervoor staat!”

Bij Archive-IT volgen we de richtlijnen van het RIVM en zien we dat thuiswerken ook zeker voordelen heeft. Zolang men veilige, digitale toegankelijkheid heeft tot documenten en de IT-infrastructuur goed geregeld is, vinden we hier zeker een weg in. Vanzelfsprekend hopen we dat weer op korte termijn met meer collega's kunnen samenwerken op kantoor en het glas kunnen heffen tijdens een personeelsbijeenkomst. Stay safe!

Inschrijven voor nieuwsbrief