Onlangs is onze softwareoplossing AIR geauditeerd door Van Bussel Document Services. Wij zijn trots mede te delen dat deze audit met een positief resultaat is afgesloten. AIR voldoet aan de eisen zoals gesteld in de norm en mag als zodanig beschouwd worden als een ISO 16175:2020-compliant applicatie.

De norm ISO 16175 biedt principes en functionele eisen voor software om digitale informatie te creëren en te beheren in kantooromgevingen, die internationaal zijn afgesproken in de International Council on Archives (ICA).

Hierdoor is AIR geschikt om volledig conform de eisen die de Archiefwet stelt digitaal te archiveren. Een belangrijk gegeven voor overheidsinstellingen die aan deze regelgeving moeten voldoen. Ook is dit een mooie bevestiging dat de veiligheid en authenticiteit van documenten in ons digitale archief volledig geborgd is.

Vervanging van NEN 2082

De Nederlandse norm NEN 2082 bevat algemene functionele eisen voor informatie- en archiefmanagement, die door de software ondersteund dienen te worden. De eisen gelden als minimale verzameling die van toepassing is op het systeem dat archiefstukken beheert.

Per 1 januari 2021 is de NEN 2082 norm vervangen door ISO 16175:2020. Om de normen relevant en actueel te houden, is de ISO 16175 uit 2010 en 2011 herzien. Archive-IT voldoet aan de nieuwe eisen van de ISO 16175:2020 norm. Het nieuwsbericht over de vervanging is hier te lezen.

Van Bussel Document Services

Geert-Jan van Bussel, bedrijfskundige, bestuurlijk informatiekundige, en archivaris en specialist op het gebied van digitale archivering heeft de audit voor de twee normeringen uitgevoerd. Van Bussel Document Services verzorgt onafhankelijke consultancy en research op het vlak van Document Management, Records Management en Records Auditing. Van Bussel Document Services is één van de weinige bedrijven die conform deze ISO en NEN richtlijnen en normen inzake informatiebeheer en archivering gestandaardiseerd en procedureel toetst.

Veilig archief

Uw documenten bevatten privacygevoelige informatie. Belangrijk is dat de software, waar uw documenten staan opgeslagen, voldoet aan alle eisen rondom veiligheid en privacy. De door Van Bussel afgegeven verklaringen van compliance bevestigen dat onze oplossing veilig is voor al uw data! Onze softwareoplossing AIR is een volwaardig digitaal archief, met Records Management functionaliteiten, uitgebreid retentiebeleid en een vergaande autorisatiestructuur. Uw documenten worden opgeslagen in een beveiligde omgeving. Door op correcte wijze metadata toe te kennen, kunt u eenvoudig documenten classificeren, zoeken en vinden.

Andere certificeringen

Naast de compliancy op ISO 16175:2020 zijn wij ook gecertificeerd voor ISO 27001, ISO 9001 en NEN 7510. Informatiebeveiliging heeft de hoogste prioriteit voor Archive-IT, niet alleen in onze werkprocessen en archiefpanden, maar ook voor onze digitale archiefoplossingen.

Heeft u vragen over deze toetsing, of wilt u aan de slag met digitaal archiveren? Neem dan hier contact met ons op, of bel naar 077 750 11 00. Wij staan u graag te woord!

Inschrijven voor nieuwsbrief