Dat veiligheid in de fysieke én de digitale wereld van het archiveren ontzettend belangrijk is, dat hoef je Maurice Sanders, manager IT Development & Security bij Archive-IT, niet te vertellen. Terwijl hij langs kilometerslange kasten vol archiefmappen in de opslagplaats van het archiefbeheerbedrijf in Reuver wandelt, vertelt hij over de vele maatregelen die er zijn genomen om de veiligheid van de klantgegevens, dossiers en andere waardevolle informatie van de klanten te waarborgen.

De nieuwe Europese Privacy verordening is goedgekeurd en staat in de startblokken als opvolger van de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Eisen worden strenger, boetes veel hoger. Volgens Sanders de reden dat bij veel bedrijven lichte paniek is uitgebroken. “Je ziet dat bestuurders wakker zijn geschud. Ze worden zich er ineens bewust van dat het ontzettend belangrijk is dat de zaken op orde zijn en dat men niet zomaar met iedereen in zee kan gaan als het gaat om de veiligheid van klantgegevens en dossiers. Veel bedrijven stellen daarom een speciale security officer aan. Wij krijgen in Reuver steeds vaker bezoek van mensen met deze functie. Ze willen met eigen ogen zien dat hun data hier veilig is. En terecht. We moedigen dat aan. Kom gerust een kijkje bij ons nemen.”

Brandveilig

Klanten van Archive-IT zijn veelal grote medische instellingen als ziekenhuizen, maar ook in de notariële sector en de advocatuur weten ze het bedrijf in Reuver te vinden. Hun gegevens moeten veilig worden opgeslagen. Een CO2 – blusinstallatie staat in een ruimte naast het archief altijd op scherp. “De één na grootste installatie van Nederland”, vertelt Sanders. “Mocht er brand uitbreken, dan wordt het papieren archiefmateriaal in elk geval niet door het water van een sprinklersysteem beschadigd.” Maar het is zeker niet de enige maatregel die het Limburgse bedrijf heeft genomen om gegevens van klanten veilig te stellen. Archive-IT archiveert niet alleen papier voor klanten, het digitaliseert waar nodig ook alle documenten én slaat bestanden op een veilige en overzichtelijke manier op. “We bieden eigen software, maar slaan alles ook nog eens op in de cloud. Klanten mogen zelf altijd een kijkje nemen in het datacentrum in Amsterdam.” Het ICT-bedrijf heeft in januari 2013 het ISO 27001-certificaat behaald, voor informatiebeveiliging. “Om dat certificaat te behalen, moet je aan bepaalde eisen voldoen. Maar daar laten we het niet bij. We houden jaarlijks zelf audits en laten door een externe partij ook regelmatig tests uitvoeren om te zien of alle beveiligingsmaatregelen nog optimaal werken.”

Bewustwording

Je kunt je gegevens als bedrijf nog zo goed bewaken, de zwakste schakel vormt nog vaak de mens. “Mensen kun je niet beveiligen”, legt Sanders uit. “Bewustwording creëren is daarom van het grootste belang. De medewerkers moeten zelf begrijpen dat het hier om gevoelige informatie gaat en dat daarmee voorzichtig moet worden omgesprongen.” Bij Archive-IT werken zo’n dertig medewerkers en die zijn stuk voor stuk gescreend. “We stellen alles in het werk om het hier goed op orde te hebben. Klanten kunnen met een gerust hart de beveiliging van hun gegevens aan ons overlaten.”

Inschrijven voor nieuwsbrief