Als we kijken naar percentages van de omzet die bedrijven uitgeven aan ICT, zien we een stijgende lijn. Links en rechts zijn bedrijven aan het digitaliseren, met de tijd mee aan het gaan. Uw organisatie digitaliseren klinkt misschien als een heel gedoe, maar het is ook iets dat onvermijdelijk is. Natuurlijk heeft niet iedereen ontzettend veel verstand van technologie en hoe de organisatie het best gedigitaliseerd kan worden. Toch is dit allemaal te leren en kunnen ICT-ers hier veel betekenen. Schakel professionals in en laat u goed begeleiden. Een tijd terug was de ICT afdeling van een organisatie een aparte en redelijk afgezonderde afdeling. Met de digitalisering is het juist een afdeling die midden in de organisatie zit.

Betrek het personeel erbij

Mensen worden afgeschrikt door nieuwe dingen en grote veranderingen. Het vertrouwde gaat weg en daar kan een hoop angst en verwarring door ontstaan. Om de digitalisering zo goed mogelijk te laten verlopen, ook binnen het team, is het belangrijk een draagvlak bij de gebruikers te creëren. Door uw personeel al vanaf het begin te betrekken bij de veranderingen en plannen, heeft iedereen tijd om rustig aan het idee te wennen. Zo kunnen er ideeën en gedachtes uitgewisseld worden en wordt het personeel niet gepasseerd.

Digitalisering voor alle organisaties

Van de allergrootste bedrijven, tot kleine non-profit organisaties, allemaal zullen ze uiteindelijk gedigitaliseerd worden. Het digitaliseren van een organisatie betekend veel meer dan alleen alles op internet te hebben staan. Zo staan gedigitaliseerde organisaties in nauw contact met klanten. De lijn is een stuk dunner, en de communicatie verloopt eenvoudiger. Daarnaast kunnen er efficiënt gegevens uitgewisseld worden met andere bedrijven. Doordat alles online staat, is het delen een stuk eenvoudiger. Ook op het gebied van de organisatie binnen het bedrijf gaat er veel veranderen. Vaak komt er een nieuwe indeling en heeft een gedigitaliseerd bedrijf minder managementlagen. Tevens is er meer ruimte voor decentraal leiderschap.

Een lang proces

Het digitaliseren van uw organisatie is niet iets dat binnen een weekje gedaan is. Het is een proces waar veel aandacht aan besteedt moet worden. Steekt u er als bedrijf veel energie in, en is er effectief leiderschap? Dan gaat de transitie enorm veel opleveren. Zowel voor de klanten als voor de organisatie zelf wordt alles een stuk efficiënter. Het is aan te raden het proces te beginnen met het maken van doelstellingen. Wat wilt u precies bereiken met het digitaliseren? Zo weet u waar u naar toe moet werken. Maak daarna een duidelijk plan en breng goed in kaart wat wel al gedigitaliseerd is in uw organisatie. Maak afspraken zodat deadlines worden gehaald en er proactief aan het plan gewerkt wordt. Hierdoor is er meer duidelijkheid en dit voorkomt dat het digitaliseren stil komt te staan. Door de transitie goed en nauwkeurig te plannen, zorgt u ervoor dat het proces soepel verloopt. En dat is heel belangrijk voor zowel de organisatie als het personeel. Zo kunt u een goede start maken met uw gedigitaliseerde organisatie.

Inschrijven voor nieuwsbrief