Vandaag start de Boekenweek in Nederland, die dit jaar voornamelijk online plaatsvindt. De Boekenweek is een jaarlijks terugkerend evenement ter promotie van Nederlandse boeken. Tegenwoordig worden boeken steeds meer gedigitaliseerd en mede door corona is dit behoorlijk toegenomen. Als we kijken naar het digitaliseringsproces van boeken, praten we over een specialisme. Boeken dienen namelijk intact te blijven. Tijd om hier, tijdens de Boekenweek, extra aandacht aan te geven.  

 

Functies van een boekenscanner 

Een boekenscanner is een apparaat dat gebruikt wordt om bladzijdes van een boek volledig te digitaliseren, zodat het boek geheel digitaal beschikbaar wordt. Om de beelden van alle pagina’s vast te leggen, zit er een camera in de boekenscanner. Het mooie aan de boekenscanner is dat er allerlei boeken en tijdschriften gescand kunnen worden, zonder dat bepaalde pagina’s eruit gescheurd moeten worden. Het blijft onaangetast. Het boek ligt opengeslagen op een glasplaat waarbij de pagina’s telkens handmatig omgeslagen dienen te worden, zodat de scanner hier een kwalitatieve foto van kan maken. Ook is het een mooie ontwikkeling dat bepaalde historie van bijvoorbeeld oude boeken op deze manier zeker gesteld kan worden.  

 

Verandering door Corona 

Corona heeft gezorgd voor een grote verandering bij onder andere bedrijven, de overheid en het onderwijs. Eigenlijk is iedere branche aan verandering onderhevig. De kans is groot, wanneer de coronacrisis voorbij is, dat deze branches de veranderingen als een blijvende waarde zien. Het digitaal communiceren, werken en samenwerken zal de komende tijd steeds verder ontwikkeld worden.  

 

Voordelen digitalisering  

Het digitaliseren van boeken heeft verschillende voordelen. Bij digitalisering is er geen verlies of beschadiging van de originele boeken en historische teksten of erfstukken blijven bewaard. De digitale versies van boeken kunnen door iedereen die toegang heeft worden gelezen. Verder is er vanwege de digitale vorm altijd een back-up beschikbaar. Deze voordelen zorgen ervoor dat uw gedigitaliseerde archieven altijd op een veilige manier toegankelijk zijn en door een groter publiek gelezen kunnen worden.  

 

Afwijkende formaten 

Digitaliseren gaat veel verder dan slechts het scannen van een pagina. Naast het digitaliseren van boeken, is bijvoorbeeld grootformaat scannen óók een specialisme. Voor het scannen van deze afwijkende formaten, bent u bij Archive-IT ook aan het juist adres. Enkele voorbeelden van grootformaten zijn; bouwtekeningen, technische tekeningen, blauwdrukken en (land)kaarten. Wij beschikken over een geavanceerde scanner die geschikt is voor afwijkende formaten, denk hierbij aan formaten van A2 tot en met A0. Deze documenten worden voor u gedigitaliseerd met een zeer hoge kwaliteit. Lees hier meer over grootformaat scannen!   

 

Naast alle nadelen en tegenslagen die deze pandemie veroorzaakt, leidt dit wel tot toenemende digitalisering. De nationale Boekenweek zal dit jaar helaas minder groots gevierd worden dan voorgaande jaren, maar door digitalisering kan het gelukkig wel online plaatsvinden. Bent u geïnteresseerd om uw waardevolle boeken digitaal tot uw beschikking te krijgen? Archive-IT helpt u graag verder! Neem hier vrijblijvend contact met ons op. 

Inschrijven voor nieuwsbrief