Het einde van 2014 nadert, een goed moment om stil te staan bij de ontwikkelingen die we doorgemaakt hebben. Niet alleen dit jaar, maar in zijn algemeenheid. Kunt u zich nog een maatschappij voorstellen zonder digitale hulpmiddelen? Waarschijnlijk beantwoord 95% deze vraag met een nee. Dat is interessant, want hetgeen vandaag nieuw en razend populair is, is morgen alweer achterhaald.  Archive-IT werkt aan papierloze, digitale werkomgevingen en bevindt zich dus dag in, dag uit aan de voorkant, maar ook aan de achterkant van de digitale ontwikkelingen. Reden te meer om de ontwikkeling van het digitale tijdperk in een vogelvlucht eens voor ogen te houden.

Enkele feiten op een rij

 • Op 8 december 1943 wordt in Groot-Brittannië de eerste digitale, elektronische computer ter wereld in gebruik genomen. Leuk feitje: het was maar liefst vijf meter lang, drie meter diep en 2,5 meter hoog. Deze computer woog om en nabij de dertig ton.
 • In 1975 verscheen de eerste homecomputer.
 • Mede door een geschreven besturingssoftware door Microsoft, werd in 1981 de eerste professionele computer voor kantoor- en privégebruik gepresenteerd op de consumenten markt.
 • Voor het opstarten van de besturingssoftware en het opslaan van bestanden, waren destijds floppydisks nodig. De floppydisk stamt uit 1971 en was tot en met de opkomst van de CD in midden jaren negentig en de USB stick in 2000 het opslagdevice.
 • De lancering van de eerste laptops en draagbare computers vond plaats in 1982 en 1983.
 • Microsoft en Apple kwamen vlak daarna met de eerste commerciële computer met een grafische gebruikersinterface op de markt.
 • In de jaren negentig werd internet in Nederland toegankelijk voor publiek door XS4ALL.
 • In 1998, wordt Google opgericht door twee studenten aan de universiteit van Stanford in Californië.
 • Met het programma MSN, dat in 1999 geïntroduceerd werd, konden twee en/of meerdere personen tegelijkertijd met elkaar praten via het internet.
 • Mobiele apparatuur is niet meer weg te denken, het begon in 1992 bij de PDA, de Tablet PC in 2001, de in 2007 gelanceerde E-Reader en onze huidig veel gebruikte multimedia tablet in 2010.
 • Bestanden opslaan op een extern medium zoals een USB-stick hoeft tegenwoordig niet meer, want informatie kan digitaal, veilig worden opgeslagen in de cloud.

Ontwikkelingen afgelopen jaren

Het is ongelooflijk hoe snel de ontwikkelingen de laatste jaren zijn gegaan. En dan hebben we het hier nog alleen over de varianten van de computer. Als we dit op Archive-IT projecteren, hebben wij ook heel wat technologische ontwikkelingen doorgemaakt. Van een cliënt-server oplossing, zijn we bijvoorbeeld naar een cloud-oplossing gegaan. Ook is onze software is sinds een aantal jaar beschikbaar op mobiele apparatuur, zoals de iPad.

Informatieveiligheid

Natuurlijk hebben deze ontwikkelingen gevolgen, ook voor de interne organisatie. Van cybercrime en informatieveiligheid was een periode geleden nog totaal geen sprake. Nu is dit aan orde van de dag. Wij hebben een fulltime Informatie Security Officer in dienst die dit waarborgt en zorgt voor fysieke en digitale veiligheid van onze informatie.

Als bedrijf moet je meebewegen met de technologische ontwikkelingen om ons heen. Waar we over 10 jaar staan? Er wordt veel over gespeculeerd, maar als dit tempo zich voortzet dan zijn we veel verder dan we ooit hebben kunnen voorspellen.

Inschrijven voor nieuwsbrief