Er zijn in Nederland ruim 1,2 miljoen midden- en kleinbedrijven (mkb) actief. 99,9% van alle bedrijven in Nederland zijn mkb en het mkb is dan ook goed voor 64% van de totale werkgelegenheid in Nederland. Omdat het mkb zo groot is in Nederland, is het belangrijk dat ook deze sector meegaat met de tijd en het digitale tijdperk omarmt. Met effectief gebruik van digitale technologie kunnen ondernemers veel tijd en geld besparen. Juist in deze sector kan digitalisering en digitaal werken een enorme positieve impact teweegbrengen. Wat zijn de opties als het gaat om digitalisering in het mkb en wat zijn de voordelen?

Digitalisering

Digitalisering biedt bedrijven - groot en klein - veel voordelen en kan een positieve invloed hebben op het succes van een onderneming. Door digitalisering en door met een goed digitaal documentatiesysteem te werken, optimaliseert u uw bedrijfsprocessen; wat resulteert in een hogere efficiëntie waardoor u meer tijd over heeft voor uw kerntaken. Al uw data in één overkoepeld systeem, waardoor alles snel en eenvoudig terug te vinden is. Verder komt er bruikbare ruimte vrij in uw bedrijf en is geautoriseerde toegankelijkheid eenvoudig maar tevens uitgebreid in te stellen. Tot slot kan digitaal de veiligheid beter gewaarborgd worden en kan makkelijker voldaan worden aan wet- en regelgeving. 

 

Voor veel ondernemers, vooral kleine ondernemers, lijkt de transformatie van papier naar digitaal een grote stap. Dit komt omdat ze het moeilijk vinden om de nieuwe technologieën te vertalen naar functionele digitale toepassingen. Ondernemers hebben meestal niet de tijd, kennis en kunde om zich hierin te verdiepen. Ook denken ondernemers vaak dat hiervoor grote investeringen nodig zijn of dat hun bedrijf te klein is voor digitalisering. Toch is het belangrijk voor deze ondernemers om te blijven aansluiten bij de wensen van hun klanten en om de kansen van digitalisering in te zetten om de eigen bedrijfsprocessen te optimaliseren. Daarnaast is het een fabeltje dat een bedrijf te klein is voor digitalisering. Ook met kleine investeringen, kunnen grote voordelen behaald worden.  

Overheid

Ook de overheid is voor digitalisering, ziet hier de vele voordelen van in en wil zelfs digitale koploper zijn in Europa. In 2018 heeft de overheid een actieplan opstelt voor mkb bij grote uitdagingen. Digitalisering was hier één uitdaging van. De overheid heeft toen drie initiatieven bedacht om mkb’ers te helpen met digitalisering, één van deze initiatieven is inmiddels gegroeid en voor bijna elke mkb’er in elke regio beschikbaar, namelijk de Digitale werkplaatsen. Een Digitale werkplaats is een lokale publiek-private samenwerking van onderwijs, overheid en bedrijven en een plek waar ondernemers, studenten en docenten/experts elkaar ontmoeten om ondernemers te helpen met vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld online sales en marketing. Inmiddels bereiken 11 Digitale werkplaatsen 50.000 mkb-bedrijven met behulp van 8.000 studenten en 100 partners. 

Archive-IT kan u ook helpen 

Niet alleen de overheid helpt ondernemers in het mkb met digitaliseren. Ook Archive-IT helpt deze ondernemers. Door te kiezen voor Archive-IT ervaart u de vele, eerdergenoemde voordelen en nog meer. Haal bijvoorbeeld meer waarde uit uw data en ervaar alle veiligheidsmaatregelen die de veiligheid van uw dossiers garanderen. Wilt u meer weten over hoe Archive-IT uw onderneming kan helpen met digitalisering in deze snel veranderende wereld? Onze adviseurs helpen u graag verder. 

Inschrijven voor nieuwsbrief